Concurs per a la rehabilitació del centre de La Garriga

Arquitectes

M. Gallego, G.Giacalone, M. Viladot

Emplaçament

La Garriga, Barcelona

Client

Ajuntament de La Garriga

Any

2009

Estat

Finalista concurs restringit

Memòria

La voluntat d'aquesta proposta és la d'oferir una imatge unitària de centre, assumint els requeriments morfològics, funcionals i socials de cada espai: les places, els carrers, les cantonades. Dos tipus de paviments, dos colors i diferents maneres de treballar-los. De tal manera que els espais amb prioritat invertida en el moment en què són només espais per a vianants, recuperen la imatge de les places i els voltants de l'església.
La festivitat del dia de Corpus és molt significativa pel poble garriguenc. El nostre vol ser un homenatge a aquest dia, amb l'evocació d'aquestes flors que esdevenen referent.

La Plaça de l'Església es pensa com un espai especialment isòtrop i mínim. Seran les tres flors davant de l'Ajuntament que configuraran l'espai, mentre que un sender lluminós, subtil, insinuant, ens dirigirà i emmarcarà l'entrada a la Parròquia de Sant Esteve. Fent frontissa amb l'àmbit lateral pel trànsit rodat, es col·loquen unes jardineres que fan de gran escossell als lledoners que proporcionaran ombra als bancs i cadires, de tal manera que establiran un diàleg amb el banc corregut, al costat oposat de la plaça.
La plaça de Can Dachs, darrera de la façana principal de l'Ajuntament, es tracta com un espai de caire domèstic, molt vinculat al teixit comercial del Carrer Major i dels Banys i destinat a activitats d'un format més informal que la Plaça de l'Església. Unes graderies -que poden ser uns bancs informals- salven el fort desnivell amb el carrer Samalús, donant continuïtat a l'espai fins arribar a la cota de carrer. Al centre de la plaça, es construeix un petit escenari semiprotegit per una pèrgola metàl·lica, amb la vegetació com a teló de fons.

C05 001

C05 002

C05 003

C05 004a
C05 004b

C05 005

C05 006

C05 007a
C05 007b

C05 008

C05 009

 C05 010

C05 011

C05 012