Concurs Basque Culinary Center

Lema

ESKUA

Arquitectes

G.Giacalone, M. Viladot, A. Stakic

Emplaçament

Miramon, Guipúscoa

Client

Basque Culinary Center Fundazioa

Any

2009

Estat

Concurs

Memòria

La Facultat de Ciències Gastronòmiques i Centre d'Investigació i Innovació en Ciències Gastronòmiques -Basque Culinary Center- se situa en un entorn privilegiat: deixant a les seves esquenes una zona residencial de baixa densitat i assentant-se al vessant, inicia un diàleg amb l'entorn. Ja des del moment en què l'usuari o el visitant arriben al Centre, entenen un espai que busca les vistes al Parc de Miramón des del seu interior, fins arribar-hi per fondre i confondre a través de la seva pell exterior amb la natura. Un edifici que des de l'exterior és reconeixible i, alhora, respectuós amb l'entorn, des de l'accés superior fins a les vistes des del parc.

L'edifici en el seu punt d'accés s'obre i acull al visitant a través de la seva plaça exterior, conduint a la seva àgora interior, el vestíbul en el qual s'enquadren les vistes cap a la coberta enjardinada, les xemeneies esveltes, els arbres i el parc. És en aquest punt on es fonen entre si el hall, l'espai d'exposicions, el bar i el menjador principal. Serà a través de passadissos il·luminats naturalment que arribarem als espais més funcionals i d'ús intern.

Dos nuclis de comunicació ens condueixen a les dues plantes inferiors. Aquests dos nivells, que es  van emmotllant a la topografia i es van obrint al paisatge, seran l'àrea principal de docència, sistematitzada amb les seves pròpies variants. El dit petit, destinat per a peces singulars, comptarà amb la biblioteca i els laboratoris. Per tal de cobrir les exigències d'àmbit formatiu i d'investigació, s'aniran col·locant les diferents peces, en funció de la qualitat d'il·luminació que es precisi i de la proximitat als accessos públics. Entenem el nostre edifici com a metàfora d'una mà: la que treballa, la que manipula, la que transforma ... La mà que s'obre i acull.

Volíem, també, que la gent fàcilment pogués identificar-se amb el centre: no només pel seu ús, sinó pel seu aspecte. A través d'aquesta pell de ceràmica i vidre reflectant, durant el dia l'edifici es mimetitza amb l'entorn, traslladant la llum del Cantàbric a l'interior i arribada la nit, aquests talls horitzontals marquen línies de llum visibles des de la llunyania.

 

C06 001

C06 002

C06 003

C06 004

C06 005

C06 006

C06 007

C06 009

C06 008

C06 010

C06 011

C06 012aC06 012bC06 012c